vrijdag 27 september 2013

Pilasso en de kunstplaneet

http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/boeken/kinderboek.php?bkdetail=MzU=&bksrt=a2luZGVyYm9law==&bkonderverdeling=&bktype=

Pilasso en de Kunsplaneet is een leuk boekje waar je veel verschillende kanten mee uit kan. Dit leerden we tijdens de eerste sessie van de module muzische school. Er werd voorgelezen uit het boek. Na elk stukje kregen we een muzische opdracht. De opdrachten waren zeer uiteenlopend.

We kregen per groepje kleine gekleurde blaadjes papier. Bij elke kleur kozen we een geluid, een klank. Deze geluiden plaatsen we in een bepaalde volgorde zodat het één mooi geheel werd.

Voor muzisch taalgebruik kregen we een startzin en moesten we het rijmpje verder aanvullen. Eenzelfde startzin zorgde toch voor verbazend veel verschillende gedichten.

Op een bepaald moment in het verhaal ging het over een machine die Pilasso en zijn vriend op de maan moest brengen. Hiervoor werkten we in duo's. De ene tekende met z'n vinger op de rug van de ander. En de ander probeerde dat op papier te tekenen. Al snel bleek dat dit geen eenvoudige opdracht was. Maar de resultaten waren wel grappig.

Ook onze inventiviteit werd getest. Alleen, per twee en per drie probeerden we een brug te vormen op zo'n origineel mogelijke manier. Creativiteit alom!

Als laatste mochten we nog tekenen hoe wij dachten dat de kunstmaan eruitzag.


Binnen deze sessie heb ik eigenlijk veel ideeën opgedaan om zelf in lessen te gebruiken. Deze dingen kan je perfect met kinderen doen. Doordat je het verhaal opbouwt, blijven de kinderen geboeid en hebben ze zin in meer. Dus misschien neem ik het wel mee in mijn stage.