donderdag 31 oktober 2013

Boekenbeurs Expo Antwerpen

Vandaag bezocht ik samen met Niels en Zulaika de boekenbeurs. Ik was hier nog nooit geweest. Misschien wel eens toen ik nog heel klein was, maar daar herinner ik mij niks meer van. Het was een toffe ervaring, maar vermits het de eerste dag was, was het hééééééél erg druk!
Ik stond versteld van de massale opkomst.
Op de boekenbeurs keken we ook naar een stukje theater van de voorstelling 'Gezocht: de Kriegels'. Dit was een interactieve voorstelling. Kinderen werden echt betrokken bij deze opvoering. Dit stukje theater diende als inleiding voor Marc de Bel en één van zijn boeken over de zusjes Kriegel, nl. 'Het plan van professor Snootman'. Nadat hij uit dit boek een stukje voorlas, kregen de kinderen de kans om vragen te stellen. Hij beantwoordde deze met plezier.

Nog meer informatie en foto's zullen binnenkort terug te vinden zijn op de pagina 'De cultuurkalender'.

http://www.boekenbeurs.be/

maandag 28 oktober 2013

Stage 1e leerjaar

Mijn blog heeft even stil gelegen tijdens de stage. Dit was dan ook een erg drukke periode.
Natuurlijk ben ik ondertussen nog muzisch bezig geweest. Tijdens mijn stage in het 1e leerjaar heb ik een beeldnamiddag gedaan binnen het thema bos.
Ik begon met een bewegingsverhaal en vertelde:

"Vandaag zijn we in het toverbos. We wandelen daar rond. Ik ga zeggen waarin jullie veranderen en dan beelden jullie dat uit.
Een konijn huppelt door het bos. Het ziet een vogeltje. Het vogeltje vliegt tussen de bomen en landt op een tak. Nu ben je de boom. De boom staat stil want er is geen wind. Maar plots begint het te waaien. Eerst heel zachtjes en dan alsmaar harder. De blaadjes komen los van de boom. Nu ben je een blaadje. En ze dwarrelen zachtjes naar beneden en landen op de grond."

Vanuit het bewegingsverhaal maakte ik samen met de kinderen een brainstorm om zo tot het thema bos, dieren in het bos te komen. We kwamen tot de verschillende onderwerpen: dieren, paddenstoelen, bomen, bladeren, de kleuren van de herfst, ...

Uiteindelijk verdeelde ik hen in 4 groepen. Elke groep maakte een deel van het bos en dit ging ik achteraf zelf samen brengen tot 1 groot bos op een karton.
Een groep creëerde bomen. Ze tekende bomen naar keuze op een papier. Knipte ze uit en beschilderde of bestempelde deze met verf in de herfstkleuren.
Een andere groep tekende dieren en kleurde deze in. Achteraf knipten ze deze ook mooi uit.
Een derde groepje maakte paddenstoelen. Ook zij tekenden paddenstoelen naar keuze. Hierbij liet ik hen de knip- en plaktechniek gebruiken. Ze knipten stukjes gekleurd papier uit en kleefden deze op hun paddenstoelen.
Een laatste groepje maakte bladeren in alle mogelijke vormen die ze konden bedenken. Zij konden kiezen tussen inkleuren van deze bladeren of beschilderen/bestempelen van de bladeren.

Het resultaat: 

zondag 6 oktober 2013

Projectweek muzo

Gisteren hebben ze op mijn stageschool de projectweek - die dit jaar volledig in het teken van muzo stond - afgesloten met een toonmoment voor de ouders. De kinderen konden eindelijk tonen aan hun ouders wat ze in die week allemaal hadden gedaan. De klassen hadden namelijk in duo's - elk binnen een andere muzische taal - iets in elkaar gestoken. De ene een dansje, de ander iets met muziekinstrumenten, enz. Er was ook een vrij podium.

Ik vond het heel fijn om te zien hoe de kinderen in het moment opgingen. Ze waren zo gemotiveerd om alles goed te doen voor hun ouders en beleefden veel plezier. Zelfs de anders zo verlegen kindjes deden volledig mee en amuseerden zich.

In deze hele projectweek heb ik kinderen zien groeien. De twee klassen die ik voornamelijk begeleidde hebben bijvoorbeeld sterk geoefend op mimiek. In het begin verliep dat stroefjes, maar gisteren kwamen sommigen met heel verrassende resultaten op de proppen.

In elke klas was er ook een activiteit voorzien die de ouders konden meedoen. Erg interactief dus.

Al bij al een dag om niet snel te vergeten.

Hieronder enkele foto's die ik genomen heb in de verschillende klassen.
Zelfgemaakte muziekinstrumenten.
Hiermee hebben ze voor de ouders muziek gespeeld.

Een klas ingekleed volgens het thema China.
Hier kon je zelf een Chinees teken ontwerpen.

In deze circustent zijn spiegels gekleefd.
Op die spiegels hebben de kinderen iets
geschilderd i.v.m. het circus. Er zitten ook
lichtjes in voor een extra effect.

dinsdag 1 oktober 2013

Op stap met de stageschool naar... het circus!

Vandaag had ik de kans om samen met mijn stageschool naar het circus te gaan. Vermits ik zelf nog nooit naar het circus ben geweest, was dit voor mij een extra leuke ervaring. Het publiek was uitzinnig en de acts waren heel gevarieerd. Ook hiervan volgen nog foto's, maar ook filmpjes.

Coup de Ville

Zondag ben ik samen met Krizia (een klasgenoot) naar Coup de Ville geweest. Coup de Ville is eigenlijk een parcours dat je aflegt doorheen Sint-Niklaas. Dit parcours bevat locaties met tentoonstellingen. De ene al wat imposanter dan de andere. Meer informatie en foto's volgen nog. Die zullen terug te vinden zijn onder 'De cultuurkalender'

Maar het is zeker een aanrader. :-)