Dinsdag bezocht ik samen met enkele klasgenoten Antwerpen. We kozen ervoor om het modemuseum te bezoeken. We hadden verwacht dat we zowel mode van vroeger als nu zouden terugvinden, maar dit was niet het geval. Het was allemaal heel recent, op enkele kostuums voor een project van de laatstejaars na. Het was wel totaal anders dan ik had verwacht. Maar meer informatie en foto's kun je binnenkort terugvinden onder het tabblad 'De Cultuurkalender'.
donderdag 19 december 2013
IJssculpturenfestival Brugge
Afgelopen weekend ben ik naar Brugge geweest. Hier bezocht ik het ijssculpturenfestival. Ik had het iets groter verwacht. Het was erg mooi, maar je was snel rond. Wel eens de moeite als je het nog nooit gezien hebt. Meer informatie en foto's volgen nog onder het tabblad 'De Cultuurkalender'.
dinsdag 3 december 2013
Fietsen voor Haiyan 21-21
Op woensdag 11/12 fiets ik samen met enkele medestudenten van de Opleiding Lager Onderwijs te Sint-Niklaas, van Sint-Niklaas naar Brussel én terug (op 12/12) voor het goede doel. Wij steunen hiermee Haiyan 21-21.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/Tyfoon/131113_1212ActieFilipijnen |
Barokdansvoorstelling Sémélé
Met een beetje vertraging toch al een kort berichtje over de barokdansvoorstelling Sémélé waar ik zondag naar heb gekeken.
Deze barokdansvoorstelling was voor mij iets totaal nieuw. Ik denk dat klassiek toch niet helemaal aan mij besteed is. In het begin was ik niet echt mee met het verhaal. Naar het midden en de einde van de voorstelling begon ik het verhaal te begrijpen dat via muziek, zang en dans werd voorgesteld.
Voor een stuk heb ik er wel van genoten, maar het is niet echt mijn ding.
Meer informatie volgt nog onder 'De cultuurkalender'.
Voorlopig kan je al op deze website terecht... ;-)
http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/barokdansvoortelling-semele/82d5e355-b1f2-4a44-9399-e10dc92a2fe9
zaterdag 16 november 2013
Dag van de Sint! 17/11
We zijn er klaar voor. Morgen is het dag van de Sint op de markt van Sint-Niklaas!
Rollerclub de Ster zal opnieuw van de partij zijn. Draai aan het rad en je hebt altijd prijs!
woensdag 13 november 2013
The bear and the hare: the making of!
De volgende link vind is een filmpje van hoe het reclamefilmpje juist gemaakt werd.
http://vimeo.com/78836360
Mijn eerste reactie: "Wauw!! Prachtig!"
Ik stond versteld toen ik dit filmpje bekeek en dacht: "Dit moet ik op mijn blog zetten."
Als je kijkt hoeveel werk er in zo'n filmpje van amper 2 minuten zit, dan sta je daar toch wel even bij stil.
Ik vind het mooi gemaakt, maar ben wel een beetje verschoten van het aantal mensen dat eraan meegewerkt heeft en hoe verfijnd die mensen te werk zijn gegaan.
zondag 10 november 2013
Musical Grandiozo
Gisteren ging ik samen met Niels, Zulaika en Krizia kijken naar de musical Grandiozo. Hierin spelen twee van onze klasgenoten mee: Eline en Lore.
Twee jaar geleden ben ik ook naar een musical geweest waarin Eline meespeelde. Dat was toen goed meegevallen dus ik dacht, waarom niet nog eens...
De musical Grandiozo is gebaseerd op het verhaal van 'De tovenaar van Oz'. De boodschap die daarin verwerkt zit, vind ik heel mooi. Ik vond ook dat de personages zeer goed vertolkt werden. Al bij al een aanrader. Meer informatie en enkele foto's zullen binnenkort terug te vinden zijn op de pagina 'De cultuurkalender'.
maandag 4 november 2013
Boekenbeurs scholenprogramma
Vandaag was de eerste dag van de twee dagen waarbij wij als toekomstige juffen en meesters kinderen moesten begeleiden op de boekenbeurs. Ze voerden allerlei opdrachten en leerden auteurs en illustratoren kennen. Bij de schrijfopdracht lieten sommige kinderen zich volledig gaan en gingen creatief aan de slag. De opdracht was om een zin te schrijven over de boekenbeurs, maar sommige kinderen waren zo ijverig dat ze een kort tekstje/slogan schreven.
Hieronder enkele verrassende resultaten van vandaag:
Wacht! Kijk! Let goed op!
Je leert veel, ziet veel...
Het is er leuk.
We hebben het over de boekenbeurs!
De boekenbeurs is superleuk! En je leert de auteurs beter kennen.
donderdag 31 oktober 2013
Boekenbeurs Expo Antwerpen
Vandaag bezocht ik samen met Niels en Zulaika de boekenbeurs. Ik was hier nog nooit geweest. Misschien wel eens toen ik nog heel klein was, maar daar herinner ik mij niks meer van. Het was een toffe ervaring, maar vermits het de eerste dag was, was het hééééééél erg druk!
Ik stond versteld van de massale opkomst.
Op de boekenbeurs keken we ook naar een stukje theater van de voorstelling 'Gezocht: de Kriegels'. Dit was een interactieve voorstelling. Kinderen werden echt betrokken bij deze opvoering. Dit stukje theater diende als inleiding voor Marc de Bel en één van zijn boeken over de zusjes Kriegel, nl. 'Het plan van professor Snootman'. Nadat hij uit dit boek een stukje voorlas, kregen de kinderen de kans om vragen te stellen. Hij beantwoordde deze met plezier.
Nog meer informatie en foto's zullen binnenkort terug te vinden zijn op de pagina 'De cultuurkalender'.
http://www.boekenbeurs.be/ |
maandag 28 oktober 2013
Stage 1e leerjaar
Mijn blog heeft even stil gelegen tijdens de stage. Dit was dan ook een erg drukke periode.
Natuurlijk ben ik ondertussen nog muzisch bezig geweest. Tijdens mijn stage in het 1e leerjaar heb ik een beeldnamiddag gedaan binnen het thema bos.
Ik begon met een bewegingsverhaal en vertelde:
"Vandaag zijn we in het toverbos. We wandelen daar rond. Ik ga zeggen waarin jullie veranderen en dan beelden jullie dat uit.
Een konijn huppelt door het bos. Het ziet een vogeltje. Het vogeltje vliegt tussen de bomen en landt op een tak. Nu ben je de boom. De boom staat stil want er is geen wind. Maar plots begint het te waaien. Eerst heel zachtjes en dan alsmaar harder. De blaadjes komen los van de boom. Nu ben je een blaadje. En ze dwarrelen zachtjes naar beneden en landen op de grond."
Vanuit het bewegingsverhaal maakte ik samen met de kinderen een brainstorm om zo tot het thema bos, dieren in het bos te komen. We kwamen tot de verschillende onderwerpen: dieren, paddenstoelen, bomen, bladeren, de kleuren van de herfst, ...
Uiteindelijk verdeelde ik hen in 4 groepen. Elke groep maakte een deel van het bos en dit ging ik achteraf zelf samen brengen tot 1 groot bos op een karton.
Een groep creëerde bomen. Ze tekende bomen naar keuze op een papier. Knipte ze uit en beschilderde of bestempelde deze met verf in de herfstkleuren.
Een andere groep tekende dieren en kleurde deze in. Achteraf knipten ze deze ook mooi uit.
Een derde groepje maakte paddenstoelen. Ook zij tekenden paddenstoelen naar keuze. Hierbij liet ik hen de knip- en plaktechniek gebruiken. Ze knipten stukjes gekleurd papier uit en kleefden deze op hun paddenstoelen.
Een laatste groepje maakte bladeren in alle mogelijke vormen die ze konden bedenken. Zij konden kiezen tussen inkleuren van deze bladeren of beschilderen/bestempelen van de bladeren.
Het resultaat:
zondag 6 oktober 2013
Projectweek muzo
Gisteren hebben ze op mijn stageschool de projectweek - die dit jaar volledig in het teken van muzo stond - afgesloten met een toonmoment voor de ouders. De kinderen konden eindelijk tonen aan hun ouders wat ze in die week allemaal hadden gedaan. De klassen hadden namelijk in duo's - elk binnen een andere muzische taal - iets in elkaar gestoken. De ene een dansje, de ander iets met muziekinstrumenten, enz. Er was ook een vrij podium.
Ik vond het heel fijn om te zien hoe de kinderen in het moment opgingen. Ze waren zo gemotiveerd om alles goed te doen voor hun ouders en beleefden veel plezier. Zelfs de anders zo verlegen kindjes deden volledig mee en amuseerden zich.
In deze hele projectweek heb ik kinderen zien groeien. De twee klassen die ik voornamelijk begeleidde hebben bijvoorbeeld sterk geoefend op mimiek. In het begin verliep dat stroefjes, maar gisteren kwamen sommigen met heel verrassende resultaten op de proppen.
In elke klas was er ook een activiteit voorzien die de ouders konden meedoen. Erg interactief dus.
Al bij al een dag om niet snel te vergeten.
Hieronder enkele foto's die ik genomen heb in de verschillende klassen.
Ik vond het heel fijn om te zien hoe de kinderen in het moment opgingen. Ze waren zo gemotiveerd om alles goed te doen voor hun ouders en beleefden veel plezier. Zelfs de anders zo verlegen kindjes deden volledig mee en amuseerden zich.
In deze hele projectweek heb ik kinderen zien groeien. De twee klassen die ik voornamelijk begeleidde hebben bijvoorbeeld sterk geoefend op mimiek. In het begin verliep dat stroefjes, maar gisteren kwamen sommigen met heel verrassende resultaten op de proppen.
In elke klas was er ook een activiteit voorzien die de ouders konden meedoen. Erg interactief dus.
Al bij al een dag om niet snel te vergeten.
Hieronder enkele foto's die ik genomen heb in de verschillende klassen.
Zelfgemaakte muziekinstrumenten. Hiermee hebben ze voor de ouders muziek gespeeld. |
Een klas ingekleed volgens het thema China. Hier kon je zelf een Chinees teken ontwerpen. |
In deze circustent zijn spiegels gekleefd. Op die spiegels hebben de kinderen iets geschilderd i.v.m. het circus. Er zitten ook lichtjes in voor een extra effect. |
dinsdag 1 oktober 2013
Op stap met de stageschool naar... het circus!
Vandaag had ik de kans om samen met mijn stageschool naar het circus te gaan. Vermits ik zelf nog nooit naar het circus ben geweest, was dit voor mij een extra leuke ervaring. Het publiek was uitzinnig en de acts waren heel gevarieerd. Ook hiervan volgen nog foto's, maar ook filmpjes.
Coup de Ville
Zondag ben ik samen met Krizia (een klasgenoot) naar Coup de Ville geweest. Coup de Ville is eigenlijk een parcours dat je aflegt doorheen Sint-Niklaas. Dit parcours bevat locaties met tentoonstellingen. De ene al wat imposanter dan de andere. Meer informatie en foto's volgen nog. Die zullen terug te vinden zijn onder 'De cultuurkalender'
Maar het is zeker een aanrader. :-)
vrijdag 27 september 2013
Pilasso en de kunstplaneet
http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/boeken/kinderboek.php?bkdetail=MzU=&bksrt=a2luZGVyYm9law==&bkonderverdeling=&bktype= |
Pilasso en de Kunsplaneet is een leuk boekje waar je veel verschillende kanten mee uit kan. Dit leerden we tijdens de eerste sessie van de module muzische school. Er werd voorgelezen uit het boek. Na elk stukje kregen we een muzische opdracht. De opdrachten waren zeer uiteenlopend.
We kregen per groepje kleine gekleurde blaadjes papier. Bij elke kleur kozen we een geluid, een klank. Deze geluiden plaatsen we in een bepaalde volgorde zodat het één mooi geheel werd.
Voor muzisch taalgebruik kregen we een startzin en moesten we het rijmpje verder aanvullen. Eenzelfde startzin zorgde toch voor verbazend veel verschillende gedichten.
Op een bepaald moment in het verhaal ging het over een machine die Pilasso en zijn vriend op de maan moest brengen. Hiervoor werkten we in duo's. De ene tekende met z'n vinger op de rug van de ander. En de ander probeerde dat op papier te tekenen. Al snel bleek dat dit geen eenvoudige opdracht was. Maar de resultaten waren wel grappig.
Ook onze inventiviteit werd getest. Alleen, per twee en per drie probeerden we een brug te vormen op zo'n origineel mogelijke manier. Creativiteit alom!
Als laatste mochten we nog tekenen hoe wij dachten dat de kunstmaan eruitzag.
Binnen deze sessie heb ik eigenlijk veel ideeën opgedaan om zelf in lessen te gebruiken. Deze dingen kan je perfect met kinderen doen. Doordat je het verhaal opbouwt, blijven de kinderen geboeid en hebben ze zin in meer. Dus misschien neem ik het wel mee in mijn stage.
dinsdag 24 september 2013
Spelen met poppen
Spelen met poppen... de titel zegt het zelf. Vandaag hebben we gewerkt rond het gebruik van poppen in de klas. Dit was een heel interactieve les/workshop, die heel enthousiast werd gegeven.
Tijdens deze workshop kregen we zelf ook meerdere keren de kans om dingen met de (hand)poppen uit te proberen.Ik stond ervan versteld hoe het moeilijk het is om dit zelf te doen, terwijl het eigenlijk wel gemakkelijk lijkt.
Ik sta zelf niet zo graag op de voorgrond en vind het moeilijk om te vertellen met veel intonatie. Misschien dat met een handpop werken in het 1ste leerjaar mij kan helpen om met meer intonatie te vertellen. Omdat de ogen van de kinderen dan meer gericht zijn op de pop. Misschien durf ik dan meer.
Vrijdag 20 september... De eerste kennismaking met mijn stageschool
Voor de kinderen van mijn stageschool was 20 september een pedagogische studiedag. In tegenstelling tot hen werd ik wel op school verwacht. Er vond namelijk een conferentie muzo plaats.
Ik wist niet waaraan ik me moest verwachten, maar werd aangenaam verrast. De juffen en (een iets kleiner aantal) meesters hadden in verschillende groepen iets voorbereid. Elke groep had zich gekleed in een bepaalde kleur.
Iedere kleur staat voor één van de vijf muzische talen. Zo staat groen voor beeld, roos voor muzisch taalgebruik, geel voor drama, blauw voor muziek en rood voor bewegingsexpressie. Het volledige leerkrachtenteam deed mee en was enthousiast. Als algemeen thema hadden ze gekozen voor het circus. Elke groep stelde het thema het circus voor a.d.h.v. de muzische taal die zij hadden opgekregen. De groep muzisch taalgebruik breidde de verschillende delen aan elkaar met gedichten en woordspelletjes.
Ik liet dit alles op me afkomen en gaf mijn ogen goed de kost. Na deze overweldigende intro volgde een iets meer theoretisch stuk rond muzo. Hierbij werden vooral de stappen beschouwen en creëren in de kijker gezet. En werd dieper ingegaan op het algemeen leerplan muzische opvoeding.
Dit alles is een voorbereiding op de projectweek die dit jaar in het teken staat van muzo. Na het theoretische deel werden de juffen en meesters in duo's verdeeld. Elk duo kreeg één van de vijf muzische talen als hoofdtaal en daarbij nog een extra taal. Aan de hand hiervan moeten ze allerlei muzische opdrachten in elkaar steken o.a. tijdens de projectweek.
Tijdens deze conferentie heb ik zelf meegedacht over muzische opdrachten, maar heb ik ook veel geleerd. Ik heb ideeën opgedaan door naar anderen en videomateriaal te kijken (te beschouwen). Maar ik ontdekte ook veel nieuwe invalshoeken binnen de vijf muzische talen.
Al bij al was dit een zeer leerrijke ervaring en ben ik ervan overtuigd dat ik - voor mij minder bekende - werkvormen heb ontdekt, die ik in de toekomst zelf kan gebruiken. Terugvallen op meer voor de hand liggende werkvormen en ideeën is misschien niet altijd het beste plan. Door onbekende terreinen te verkennen in samenwerking met anderen, kom je soms tot verrassende resultaten.
maandag 23 september 2013
3, 2, 1 ... Start!
Eindelijk gelukt! De blog is aangemaakt en het eerste berichtje gepost.
Abonneren op:
Posts (Atom)