vrijdag 27 september 2013

Pilasso en de kunstplaneet

http://www.eenhoorn.be/eenhoornsite/boeken/kinderboek.php?bkdetail=MzU=&bksrt=a2luZGVyYm9law==&bkonderverdeling=&bktype=

Pilasso en de Kunsplaneet is een leuk boekje waar je veel verschillende kanten mee uit kan. Dit leerden we tijdens de eerste sessie van de module muzische school. Er werd voorgelezen uit het boek. Na elk stukje kregen we een muzische opdracht. De opdrachten waren zeer uiteenlopend.

We kregen per groepje kleine gekleurde blaadjes papier. Bij elke kleur kozen we een geluid, een klank. Deze geluiden plaatsen we in een bepaalde volgorde zodat het één mooi geheel werd.

Voor muzisch taalgebruik kregen we een startzin en moesten we het rijmpje verder aanvullen. Eenzelfde startzin zorgde toch voor verbazend veel verschillende gedichten.

Op een bepaald moment in het verhaal ging het over een machine die Pilasso en zijn vriend op de maan moest brengen. Hiervoor werkten we in duo's. De ene tekende met z'n vinger op de rug van de ander. En de ander probeerde dat op papier te tekenen. Al snel bleek dat dit geen eenvoudige opdracht was. Maar de resultaten waren wel grappig.

Ook onze inventiviteit werd getest. Alleen, per twee en per drie probeerden we een brug te vormen op zo'n origineel mogelijke manier. Creativiteit alom!

Als laatste mochten we nog tekenen hoe wij dachten dat de kunstmaan eruitzag.


Binnen deze sessie heb ik eigenlijk veel ideeën opgedaan om zelf in lessen te gebruiken. Deze dingen kan je perfect met kinderen doen. Doordat je het verhaal opbouwt, blijven de kinderen geboeid en hebben ze zin in meer. Dus misschien neem ik het wel mee in mijn stage.

dinsdag 24 september 2013

Spelen met poppen

Spelen met poppen... de titel zegt het zelf. Vandaag hebben we gewerkt rond het gebruik van poppen in de klas. Dit was een heel interactieve les/workshop, die heel enthousiast werd gegeven.
Tijdens deze workshop kregen we zelf ook meerdere keren de kans om dingen met de (hand)poppen uit te proberen.Ik stond ervan versteld hoe het moeilijk het is om dit zelf te doen, terwijl het eigenlijk wel gemakkelijk lijkt.

Ik sta zelf niet zo graag op de voorgrond en vind het moeilijk om te vertellen met veel intonatie. Misschien dat met een handpop werken in het 1ste leerjaar mij kan helpen om met meer intonatie te vertellen. Omdat de ogen van de kinderen dan meer gericht zijn op de pop. Misschien durf ik dan meer.



Vrijdag 20 september... De eerste kennismaking met mijn stageschool

Voor de kinderen van mijn stageschool was 20 september een pedagogische studiedag. In tegenstelling tot hen werd ik wel op school verwacht. Er vond namelijk een conferentie muzo plaats.

Ik wist niet waaraan ik me moest verwachten, maar werd aangenaam verrast. De juffen en (een iets kleiner aantal) meesters hadden in verschillende groepen iets voorbereid. Elke groep had zich gekleed in een bepaalde kleur.
Iedere kleur staat voor één van de vijf muzische talen. Zo staat groen voor beeld, roos voor muzisch taalgebruik,  geel voor drama, blauw voor muziek en rood voor bewegingsexpressie. Het volledige leerkrachtenteam deed mee en was enthousiast. Als algemeen thema hadden ze gekozen voor het circus. Elke groep stelde het thema het circus voor a.d.h.v. de muzische taal die zij hadden opgekregen. De groep muzisch taalgebruik breidde de verschillende delen aan elkaar met gedichten en woordspelletjes.

Ik liet dit alles op me afkomen en gaf mijn ogen goed de kost. Na deze overweldigende intro volgde een iets meer theoretisch stuk rond muzo. Hierbij werden vooral de stappen beschouwen en creëren in de kijker gezet. En werd dieper ingegaan op het algemeen leerplan muzische opvoeding.

Dit alles is een voorbereiding op de projectweek die dit jaar in het teken staat van muzo. Na het theoretische deel werden de juffen en meesters in duo's verdeeld. Elk duo kreeg één van de vijf muzische talen als hoofdtaal en daarbij nog een extra taal. Aan de hand hiervan moeten ze allerlei muzische opdrachten in elkaar steken o.a. tijdens de projectweek.

Tijdens deze conferentie heb ik zelf meegedacht over muzische opdrachten, maar heb ik ook veel geleerd. Ik heb ideeën opgedaan door naar anderen en videomateriaal te kijken (te beschouwen). Maar ik ontdekte ook veel nieuwe invalshoeken binnen de vijf muzische talen.

Al bij al was dit een zeer leerrijke ervaring en ben ik ervan overtuigd dat ik - voor mij minder bekende - werkvormen heb ontdekt, die ik in de toekomst zelf kan gebruiken. Terugvallen op meer voor de hand liggende werkvormen en ideeën is misschien niet altijd het beste plan. Door onbekende terreinen te verkennen in samenwerking met anderen, kom je soms tot verrassende resultaten.

maandag 23 september 2013

3, 2, 1 ... Start!

Eindelijk gelukt! De blog is aangemaakt en het eerste berichtje gepost.